bjb
itcbet

Asal Usul Kecap “Sampurasun” Jeung “Rampés”

Ilustrasi. (Foto: Net)

JABARNEWS | BANDUNG - Kiwari urang Sunda geus prah ngucapkeun kecap “sampurasun”. Upamana baé mun nyémah atawa ngamimitian biantara jeung surat. Dijawabna “rampés”. Duanana ogé basa Sunda.Ngan henteu loba anu nyaho kana asal-usulna mah.

Mémang henteu sakabéh kecap dina basa Sunda bisa kapaluruh asal-usulna. Tapi ari kecap “sampurasun” jeung “rampés” mah masih kénéh bisa dijujut asalna.



Sacara étimologis, kecap “sampurasun” asalna tina basa Kawi. Wancahan tina kecap “sampura” jeung “isun” atawa “ingsun”. “Sampura” hartina “hampura”, basa lemesna “hapunten” atawa “punten”. Ari “isun” hartina “kuring”, “déwék”; basa lemesna “abdi”, “sim kuring”. Jadi, “sampurasun” téh hartina “hampura kuring”, basa lemesna “hapunten abdi”. Tuluy robah jadi “punten”.

Kecap “rampés” asalna tina basa Sunda Kuno “rampyas”. Éta remen kapanggih dina naskah-naskah Sunda kuno. Hartina “hadé” atawa “heug”, basa lemesna “saé” atawa “mangga”.
Halaman selanjutnya
Tags : Kecap Sunda Sampurasun Rampés Basa Sunda Naskah Sunda Kuno Basa Lemes Sunda Jabarnews Berita Jawa Barat Berita Terkini Berita Lokal Berita Hiperlokal
Berita Sebelumnya tidak tersedia

berita terkait

Persib

Berita Populer

Berita Terkini

Mang Jabar

jabarnews tv

tag populer

unduh aplikasi