Ngawangun Kampung Sunda, Mimitina tina Cai

Ilustasi- Kampung Sunda (Foto: Fakta.co.id)

JABARNEWS | PURWAKARTA - Aya hawar-hawar sawatara daérah (kabupaten/kota) rék nyieun Kampung Sunda. Salasahiji tujuanana pikeun tempat déstinasi wisata, di sagigireun pikeun ngamumulé jeung mekarkeun budaya Sunda katut ajén-inajén kasundaanana. Alus wé. Ngan kahadé ulah siga nu enggeus-enggeus. Umumna anu nyieun Kampung Sunda téh ngan fokus kana wangunanana: imah panggung, suhunanana julang ngapak, jeung sajabana. Soal wangunan jeung sabudeureunana mah atuh ngan sabagian tina konsép Kampung Sunda.

Upama urang niténan pakampungan heubeul di Tatar Sunda, umumna diwangun ku tilu bagian: beungeut lembur, tengah lembur, jeung birit lembur; anu masing-masing miboga fungsi pikeun kasaimbangan alam katut pangeusi lemburna. Ari cara nangtukeunana, dimimitian ku néangan cai atawa urat cai. Lebah dieu mah teu béda ti ngawangun imah jaman baheula. Apan mimitina sok néangan heula pisumureun. Carana aya anu ngagorolongkeun nyiru, moé daun isuk-isuk, atawa nyeueung saab di tanah anu rék diadegan imah téa. Tah, di tempat anu loba saabna, di dinya dijieun sumur, da pasti lebah dinya téh déét caina. Ayeuna mah geus tara aya anu kitu téh, komo di kota-kota gedé. Salian ti lahanna geus heureut téh, urusan cai cukup ngandelkeun cai lédeng ti PAM.

Baca Juga:

Ingin Bikin Disinfektan Sendiri, Ini Caranya

Dishub Cianjur Semprot Cairan Disinfetan ke Angkutan Umum



Tah, ngababakan atawa nyieun kampung anyar ogé kitu. Cai anu munggaran ditéangan téh. Sukur-sukur lamun aya walungan, lembur bisa dijieun di sisi walungan. Dina euweuhna, nya kapaksa nyieun saluran caina (susukan) anu sakirana bisa nyumponan kabutuh sapangeusi lembur. Geus kitu mah kakara nangtukeun tengah lembur jeung beungeut lembur. Anu matak ka ngaran-ngaraning lembur kolot mah, anu dijieunna karep sorangan, tara kabéjakeun hésé cai.

Ari birit lembur, geus jelas nya éta tempat anu brasna ka leuweung, minangka tapel watesna nya éta rarambu leuweung. Lebah birit lembur aya kebon, sawah, jeung tempat urang lembur néangan pangupa jiwa lianna, salian ti moro. Da ari moro mah angger wé kudu ka leuweung.

Ari pikeun tengah lembur, néangan tempat anu sakirana bisa kajojo ti unggal madhab pangeusi lembur bari henteu nyapirakeun faktor kaamananana. Di tengah lembur biasana aya imah kokolot lembur, balé tempat kumpulna urang lembur, kaasup aya tanah ngablak samodél alun-alun.
Halaman selanjutnya 1 2
Tags : Kampung Sunda Cai Leweung Lembur Bahasa Sunda Jabarnews Berita Jawa Barat Berita Terkini Berita Lokal Berita Hiperlokal

berita terkait

Ngaran Rupa-rupa Lauk Cai dina Basa Sunda

CAI Cianjur Soroti Program BPNT

Persib

Berita Populer

Berita Terkini

Mang Jabar

jabarnews tv

tag populer

unduh aplikasi