Di Cikondang Dipahing Ngomong Cowong jeung Nyanghunjar

Kampung Cikondang (Foto: Intisari Online)

Penulis: Budi Rahayu Tamsyah

Kampung Adat Cikondang téh perenahna di Désa Lamajang, Kacamatan Pangaléngan, Kabupatén Bandung. Naon sababna disebut Cikondang? Bener, lantaran baheulana di dinya aya ciséké handapeun tangkal kondang.

Baca Juga:

Di Tengah Pandemi, Warga Pangalengan Tetap Gelar Idul Fitri Di Lapangan

Bingung Akhir Pekan Mau Kemana? Yuk Sambangi Kampung Singkur



Di Cikondang aya Bumi Adat nya éta imah titinggal karuhun urang Cikondang. Bumi Adat diadegkeun kira-kira dua abad ka tukang ku nu mimiti ngababakan di dinya. Ku urang dinya mah disebutna Uyut Pameget jeung Uyut Istri. Pastina ogé sesebutan, da ngaran saenyana mah taya nu méré nyaho. Éta téh cenah kaasup anu nyebarkeun agama Islam di wewengkon Bandung Kidul.

Baheula mah di Cikondang téh aya 40 imah adat Sunda. Imah panggung anu dijieunna tina kai jeung awi, maké bilik, sarta hateupna ku injuk. Ngan béak kaduruk taun 1942. Anu nyésa téh tinggal hiji nya éta Bumi Adat, anu harita henteu milu kaduruk. Kiwari Bumi Adat dicicingan ku kuncén sakaligus kokolot di éta kampung. Ari anu kaduruk, teu ieuh diwangun deui. Sabab urang Cikondang boga pamadegan, adat tatali paranti ti karuhun henteu ngan nyampak dina jenggléngan barang, anu utama mah anu aya dina tingkah paripolah, anu nyampak dina mamaras rasa jeung lelembutan.

Di Bumi Adat mah masih kénéh dikeukeuhan kabiasaan karuhun téh. Di dinya teu meunang aya paparabotan éléktronik saperti radio jeung telepisi. Malah lampu ogé teu meunang. Pikeun nyaangan imahna, cukup ku cempor atawa lantéra. Masakna masih kénéh dina hawu. Atuh paparabotan sapopoéna taya anu bahanna tina beling atawa poslén. Nu aya téh piring séng atawa gagarabah sarta gelasna tina batok anu disebut entik.
Halaman selanjutnya 1 2
Tags : Cikondang Lamajang Pangalengan Bandung Kampung Adat Sunda

berita terkait

Tangani Irigasi Cisokan yang Ambrol, Pemkab Cianjur Pasang Brojong

Persib

Berita Populer

Berita Terkini

Mang Jabar

jabarnews tv

tag populer

unduh aplikasi