bjb

Upacara Adat Kawin di Priangan Baheula

Sawer panganten di panyaweran. (Foto: Depokpos)

JABARNEWS | PURWAKARTA - Upacara adat kawin di Priangan baheula, aya anu béda jeung ayeuna. Upamana baé dina mapag pangantén lalaki. Baheula mah sok aya acara “Parebut Sééng”. Petana dua lalaki, hiji wawakil ti pihak lalaki, hiji deui wawakil ti pihak awéwé. Penca bari ngakod sééng. Tangtu wé dipirig ku kendang penca. Tuluy merebutkeun sééng bari metakeun jurus-jurus penca

Ayeuna mah geus euweuh acara “Parebut Sééng” téh. Mapag pangantén lalaki diganti ku Léngsér. Éta kaasup adat anyar, anu muncul kira-kira ahir taun 1960-an. Léngsér dibarengan ku satria nu mawa songsong kuning (payung konéng) diaping ku putri pangiring bari ngibing. Sakapeung mah lengkep jeung gulang-gulangna sagala bari mawa tumbak jeung taméng.

Baca Juga:

Polres Cianjur Sergap Pelaku Diduga Mucikari, Tarifnya Mencengangkan

MUI Bogor Sebut Kawin Kontrak Perbuatan Zina



Ditéma ku acara “Sérén Tampi”, nya éta nyérénkeun calon pangantén lalaki katut babawaanana, ditampa ku kulawarga calon pangantén awéwé. Réngsé éta kakara walimahan.Sabada walimahan upacara adat dimimitian deui ku “Sungkem”. Pangantén sungkem ka kolot-kolotna, boh kolot awéwé boh kolot lalaki.

Ti dinya diteruskeun kana “Sawér”. Biasana dilaksanakeun di luar, di lebah panyawéran. Pangantén nyanghareup kana lawang panto, ari nu nyawér nyanghareup ka buruan. Pangantén diuk dina korsi bari dipayungan, malah sakapeung mah aya nu dikipasan sagala.
Halaman selanjutnya
Tags : Upacara Adat Kawin Baheula Priangan Bahasa Sunda Jabarnews Berita Jawa Barat Berita Terkini Berita Lokal Berita Hiperlokal

berita terkait

Polres Bogor Tangkap Dalang Sindikat Kawin Kontrak

SEREMONIA







Persib

Berita Populer

Berita Terkini

Mang Jabar

jabarnews tv

tag populer

unduh aplikasi