bjb
itcbet

Kasenian Sunda Nungtut Laleungitan

Karinding kasenian buhun anu mimiti dipikaresep ku paranonoman (Foto: Jabar Ekspres)

Penulis: Budi Rahayu Tamsyah

Tatar Sunda téh beunghar, beunghar ku padumukna, beunghar ku sumber daya alamna, jeung beunghar ku seni budayana deuih. Méh unggal wewengkon di Tatar Sunda miboga seni budaya anu jadi ciri mandiri daérahna masing-masing. Dina kasenian upamana, Subang boga sisingaan, Sumedang boga kuda rénggong, Garut boga surak ibra, Ciamis boga bebegig, jeung sajabana.

Baca Juga:

Warga Keluhkan Kondisi Pasar Limbangan yang Kumuh

Jelang Idul Adha Harga Ayam dan Telur di Cianjur Melonjak



Nurutkeun data ti Dinas Pariwisata dan Kebudayaan (Disparbud) Jawa Barat, aya kurang leuwih 355 jenis kasenian anu kungsi hirup di Jawa Barat. Ngan hanjakal henteu kabéh hirup mulus rahayu. Teu kurang ti 134 jenis kasenian Sunda anu ampir leungit. Malah aya 30-an jenis kasenian anu geus taya di kieuna. Ngan ukur aya dina carita jeung kapanggih raratanana dina catetan.

Kasenian anu ampir leungit, di antarana baé wayang catur, pantun, pantun beton, beluk, banjet, goong rénténg, calung rénténg, parebut sééng, jeung wayang cepak. Ari kasenian anu geus bener-bener dianggap musna, di antarana honghong ti Sumedang, uyeg (Sukabumi), wayang ibuk (Cianjur), wayang priayi (Bandung), seni angguk jeung banganan (Ciamis).
Halaman selanjutnya
Tags : Kasenian Sunda Laleungitan Tradisional Karinding Bahasa Sunda Berita Terkini Jabarnews Berita Jabar Berita Lokal Berita Hiperlokal

berita terkait

Pemkab Purwakarta Akan Tata Parkir di Pasar Rebo

Persib

Berita Populer

Berita Terkini

Mang Jabar

jabarnews tv

tag populer

unduh aplikasi