aqua

Mangpaat Lalab anu Kapopohokeun

Lalab kadaharan urang Sunda anu sehat. (Foto: Travel Asia)

Penulis: Budi Rahayu Tamsyah

Ayeuna mah tong boroning di kota, dalah di pilemburan ogé geus réa anu katarajang kasakit “urang kota”. Upamana baé kasakit jantung, darah tinggi (hiperténsi), gangguan kana liver, gangguan kana sarap, kangker jeung tumor, kencing manis, tug tepi ka stroke. Bisa jadi éta téh dilantarankeun ku kadaharan anu geus kacampuran ku rupaning zat anu matak pibahayaeun.

Baca Juga:

Darurat Covid-19, Desa Hanjuang Garut Gunakan ADD Bantu Penuhi Pangan

Ngaran Rupa-rupa Lalab Karesep Urang Sunda



Kawas anu henteu pira, tapi loba matakna, saperti bungbu pikeun rupa-rupa kadaharan. Apan ayeuna mah urang téh sok ngarasa katinggaleun jaman atawa ngarasa “henteu modéren”, upama henteu ngagunakeun bungbu anu aya patalina jeung MSG (monosodium glutanan).

Padahal pikeun urang Barat mah (Amérika jeung Éropah), geus tara maké deui anu kararitu. Ari urang, anu geus mangabad-abad ngabogaan bungbu kadaharan sorangan, bet tuluy kabéngbat ku bungbu modéren, anu réa kénéh bahayana manan mangpaatna.

Bungbu jeung kadaharan urang, hususna urang Sunda, padangajénan jeung padamuji ku urang Barat. Kadaharan séjénna ogé kitu, saperti lalab. Lalab kiwari geus mimiti padamedar, lantaran gedé mangpaatna minangka sumber vitamin C jeung vitamin E, anu aya patalina jeung antioksidan.
Halaman selanjutnya 1 2
Tags : Mangpaat Lalab Bungbu Kadaharan Khas Sunda Bahasa Sunda Berita Terkini Jabarnews Berita Jabar Berita Lokal Berita Hiperlokal Kearifan Lokal

berita terkait

Étimologi Basa Sunda (3): Sayuran jeung Bungbuahan tina Basa Deungeun

Jaat Lalab anu Luhur Ajén Gizina

Woww.. Disinilah Komunitas Ikan Hias Sukabumi Dikembangkan

Persib

Berita Populer

Berita Terkini

Mang Jabar

jabarnews tv

tag populer

unduh aplikasi