Kampung Opak jeung Kolontong di Kabupatén Bandung

Opak jeung kolontong oleh-oleh ti Kabupaten Bandung (Foto: ayobandung.com)

Penulis: Budi Rahayu Tamsyah

Opak téh kadaharan has urang Sunda. Opak aya méh di unggal wewengkon di Tatar Sunda. Loba anu bisa nyieun opak mah. Ngan henteu loba anu ngajadikeun nyieun opak jadi pakasaban sapopoé. Komo lamun leuwih ti saurang mah dina sakampungna. Upamana baé saperti anu aya di Kampung Sukamanah, Désa Bojongkunci, Kacamatan Pameungpeuk, Kabupatén Bandung. Teu kurang ti 30 umpi di éta kampung, pacabakan sapopoéna téh nyieunan opak.

Baca Juga:

Mantap! TNI Bersama Warga Kompak Bikin Opak

Prajurit TNI Membantu Warga Membuat Opak Menggunakan Tungku Tradisional



Salian ti di Pameungpeuk, di Rancaékék deuih anu aya “kampung opak” téh. Disebut “kampung opak” sotéh, pédah loba masarakatna anu pacabakan sapopoéna nyieunan opak. Nya éta di Désa Linggar jeung Sukamulya. Masih kénéh di wewengkon Kabupatén Bandung. Malah bisa jadi di kacamatan séjén ogé aya.

Salian ti opak téh nyieunan kolontong deuih. Ari sababna mah, lantaran opak jeung kolontong téh bahanna sarua, nya éta tina béas ketan. Béas ketanna meunang meuli ti pasar-pasar, biasana mah asalna ti Ciséwu Garut. Béas ketan anu hadé keur nyieun opak jeung kolontong nya éta jenis ketan galimpo, benter, jeung anis. Ngan nya éta, ayeuna mah béas ketanna ogé geus mimiti langka. Dina ayana, hargana jadi mahal.

Cara nyieun opak jeung kolontongna ogé masih kénéh ngagunakeun cara-cara heubeul. Kitu deui jeung pakakas anu digunakeunana, masih kénéh “manual”.
Halaman selanjutnya 1 2
Tags : Opak Kolontong Linggar Bojongkunci Bandung Kuliner Sunda Bahasa Sunda Barita Terkini Jabarnews Berita Jabar Berita Lokal Berita Hiperlokal

berita terkait

Penjual Opak Senang Hadirnya Satgas TMMD

Persib

Berita Populer

Berita Terkini

Mang Jabar

jabarnews tv

tag populer

unduh aplikasi