bjb

Kaulinan Barudak Lalaki: Papanggalan atawa Ngadu Panggal

Barudak Desa Sumurugul, Wanayasa, Purwakarta keur papanggalan. (Foto: Kang Dedi Mulyadi)

Penulis: Budi Rahayu Tamsyah

Papanggalan atawa ngadu panggal mah kaulinan atawa karesep budak lalaki anu umurna rata-rata 6 nepi ka 15 taun. Waktu ulinna ti beurang atawa pasosoré. Panggalna dijieun tina kai anu tareuas, saperti jambu batu, jambu aér, nangka, jeruk bali, jeruk garut, jeung galinggem. Supaya babari tuhur atawa garing sarta lamun panggalna keur muih bisa disada, ngahiung.

Baca Juga:

Palasipah Suten: Di Dunya Mah Euweuh nu Jago

Congklak Hadé pikeun Kamekaran Uteuk Barudak



Panggalna teu béda ti jambu batu, endog meri, atawa siki jambé. Dirautan dilemes-lemes ku hampelas. Sawaréh mah sok aya nu dibubut sagala rupa, mani lemes tur leucir balas ku dikosokan jeung diusapan. Disebutna panggal aseupan.

Dina palebah bujurna atawa buntutna dipaku meunang motong pepentulna supaya dempes. Aya ogé sawatara panggal nu pakuna siga kampak. Sina gepéng jeung seukeut kawas kampak. Ambéh dimana ditinggangkeun kana panggal nu batur bisa bocék atawa nepi ka beulah.
Halaman selanjutnya
Tags : Panggal Kaulinan Barudak Ngadu Panggal Bahasa Sunda Jabarnews Berita Terkini Berita Jawa Barat Berita Lokal Berita Hiperlokal Tradisional

berita terkait

Persib

Berita Populer

Berita Terkini

Mang Jabar

jabarnews tv

tag populer

unduh aplikasi