aqua

Kabiasaan Urang Kanékés Méré Ngaran ka Anakna

Barudak urang Kanekes. (Foto: Beritagar)

Penulis: Budi Rahayu Tamsyah

Urang Kanékés leuwih populér disebut urang Baduy. Urang nyebut urang Kanékés waé nya, saluyu jeung anu dipikahayang ku maranéhna. Urang Kanékés téh sélér bangsa Sunda anu masih kénéh ngukuhan adat tatali paranti karuhunna. Méh dina sagala aspék hirup kumbuhna, kaasup dina méré ngaran ka anakna.

Baca Juga:

Festival Parade 1001 Kuda Sandalwood Digelar 11-12 Juli

Festival Budaya Sunyaragi Dibuka Sultan Kasepuhan Cirebon



Tukang ngurus anu ngajuru di Kanékés disebutna ambu beurang atawa ambu girang, Nya manéhna anu ngurus orok jeung indungna salila tacan jagjag sabihari téh. Dina poé katujuh, orokna dingaranan. Ari ngaranna sok dimimitian ku engang munggaran ngaran kolotna. Mun anakna lalaki, engang munggaran ngaran bapana; atuh mun awéwé, engang munggaran indungna.

Upamana baé bapana Nakiwin, indungna Sawiti. Mun anakna lalaki, bisa jadi ngaranna téh Naiwin, mun anakna awéwé bisa jadi ngaranna Sainah. Sabada dingaranan, budak téh digeulangan ku geulang kantéh, anu dijieunna tina benang kantéh. Budak lalaki geulangna dina leungeun katuhu, ari budak awéwé dina leungeun kénca. Maksudna pikeun panulak bala.

Upama éta budak téh budak cikal (panggedéna), leungit wé ngaran asli indung-bapana mah. Robah jadi Ayah Naiwin jeung Ambu Naiwin, atawa Ayah Sainah jeung Ambu Sainah. Sesebutan nurut ka anak cikal.
Halaman selanjutnya 1 2
Tags : Kanekes Budaya Urang Baduy Banten Bahasa Sunda Berita Terkini Jabarnews Berita Jawa Barat Berita Lokal Berita Hiperlokal

berita terkait

Wujudkan Majalengka Kratif dan Inovatif Melalui "Gema Macaku"

Persib

Berita Populer

Berita Terkini

Mang Jabar

jabarnews tv

tag populer

unduh aplikasi