aqua

Kalangenan Urang Sunda: Rupa-rupa Kolécér

Kolecer nanjeur. (Foto: redaksi24.com)

Kolécér dipikaresep, lain baé ku barudak, tapi ku kolot deuih. Malah anu geus ngabaju mah, aki-aki ogé loba anu resep kana kolécér téh. Da éta wé mun mireungeuh kolécér anu nyegukna tarik, tangka ngalenggak-ngalenggah baé atuh. Bungah, teu béda ti jalma anu resep kana manuk titiran.

Kolécér budak béda jeung kolécér kolot. Kolécér budak mah umumna dijieun tina awi. Sok dibawa lumpat sangkan muih. Malah barudak ayeuna mah teu saeutik anu kokolécéran bari tumpak motor.

Baca Juga:

Kepala Daerah Ciamis dan Bogor Resmi Dilantik

211 Kepala Sekolah mengikuti Bimtek Disdik Kota Bogor



Ari kolécér kolot, leuwih panjang. Panjangna antara sameter nepi ka opat méter. Bahanna tina kai saperti tisuk, kitanah, randu, jeung baragalan. Malah sok aya anu nyieun kolécér ku kai jati ogé.

Di tengah-tengah kolécérna maké solobong, biasana tina palet dahan awi. Engké diasupkeun kana pupurus anu dijieunna tina awi deui. Tungtungna sok dirarangkénan ku kararas atawa baralak, minangka bubuntutna.

Éta kolécér anu meunang ngadangdanan téh ditanjeurkeun dina tihang awi haur saleunjeur anu jangkungna antara genep nepi ka dalapan méter. Tihangna aya anu ditancebkeun dina taneuh, aya ogé anu dipasang dina luhur tatangkalan anu gedé.
Halaman selanjutnya 1 2 3 4 5
Tags : Kolecer Urang Sunda Bogor Purwakarta Majalengka Subang Berita Terkini Jabarnews Berita Jawa Barat Berita Lokal Berita Hiperlokal

berita terkait

Ungkap Kasus Pembunuhan Siswi SMK Bogor, Polri Minta Bantuan FBI

Alih Fungsi Lahan Di Kota Bogor Tidak Terkendali

Persib

Berita Populer

Berita Terkini

Mang Jabar

jabarnews tv

tag populer

unduh aplikasi