Rakitan Lantip anu Kahartina ku Pulang-Malum

Seungit anu keur meuleum sate? (Foto: Antara)

Penulis: Budi Rahayu Tamsyah

Urang mindeng ngadéngé anu ngomong kieu: “Lah, ieu téh seungit nu meuleum saté, jadi wé lapar.”

Baca Juga:

Kaulinan Barudak Lalaki: Papanggalan atawa Ngadu Panggal

Kaulinan Barudak: Pérépét Jéngkol atawa Parékét Jéngkol?



Ké heula. Anu seungit téh naon? Jelema anu keur meuleum saté atawa saté anu keur dibeuleum?

Lamun nurutkeun logika basa, kalimah di luhur téh eusina “seungit jelema anu keur meuleum saté”. Tapi, katangkep maksudna ku nu diajak nyarita mah (nu ngadéngékeun) ”seungit saté anu keur dibeuleum”.

Tah, ungkara basa anu kitu disebutna “rakitan lantip”, kaasup kana pakeman basa (idiom basa Sunda). Kahartina maksud éta ungkara (kalimah, omongan) lantaran aya pulang-malum antara nu nyarita jeung nu diajak nyarita.
Halaman selanjutnya 1 2 3 4 5
Tags : Rakitan Lantip Pakeman Basa Bahasa Sunda Idiom Berita Terkini Jabarnews Berita Jawa Barat Berita Lokal Berita Hiperlokal

berita terkait

Kampung Opak jeung Kolontong di Kabupatén Bandung

Mangpaat Lalab anu Kapopohokeun

Persib

Berita Populer

Berita Terkini

Mang Jabar

jabarnews tv

tag populer

unduh aplikasi