Ngaran Wanci dina Basa Sunda

Pasusubuh hayam jago kongkorongok. (Foto: Indozone)

Penulis: Budi Rahayu Tamsyah

Baheula mah can aya jam, urang Sunda mun nyebut wanci (waktu, mangsa) dina sapoé sapeuting téh ku kaayaan alam atawa kabiasaan.

Baca Juga:

Kampung Opak jeung Kolontong di Kabupatén Bandung

Mangpaat Lalab anu Kapopohokeun



Upamana baé wanci kongkorongok hayam, nya éta mangsana pasusubuh hayam jago kongkorongok. Di lembur mah nepi ka sok réang patémbalan hayam kongkorongok téh. Tuluy wé dijadikeun ciri wanci.

Aya deui wanci pecat sawed. Nya éta mangsana patani anu keur ngawuluku ngalaan sawedna tina beuheung munding. Eureun digawéna sarta murak bebekelan. Mun teu kitu sok aya anu nganteuran.

Sawed téh sabagian tina wuluku anu dipasang dina beuheung munding. Engke mah lamun geus kabéh ngagarap sawah ku traktor atawa kuik, moal aya sawed téh. Malah bisa jadi ngaran wancina ogé ngaleungit.
Halaman selanjutnya 1 2
Tags : Ngaran Wanci Basa Sunda Sapoe Sapeuting Bahasa Sunda Jabarnews Berita Terkini Berita Jawa Barat Berita Lokal Berita Hiperlokal

berita terkait

Kasenian Sunda Nungtut Laleungitan

Persib

Berita Populer

Berita Terkini

Mang Jabar

jabarnews tv

tag populer

unduh aplikasi