Asal-usul Paribasa “Asa Aing Uyah Kidul”

Patani uyah di Basisir Kidul Yogyakarta (Foto: Solo Pos)

Penulis: Budi Rahayu Tamsyah

Di urang aya paribasa “asa aing uyah kidul” anu ngandung harti asa leuwih ti batur. Cohagna mah sombong wé.

Baca Juga:

Asal-usul jeung Papasingan Lalakon Carita Wayang

Palasipah Suten: Di Dunya Mah Euweuh nu Jago



Da mémang dina kanyataanana mah kitu. Biasana jalma anu pinter, anu luhur pangkatna, anu kasép atawa geulis, atawa anu beunghar nu sok sombong téh. Sok ngarasa leuwih ti batur, keuna kana paribasa “asa aing uyah kidul”.

Meureun aya nu nanya, naon sababna “uyah kidul” dipaké mapandékeun jalma anu leuwih ti batur? Lain “uyah kalér” atawa “uyah wétan”? Éta téh aya caritana.

Baheula mah, jaman Walanda, uyah anu pangalusna téh nya éta uyah kidul. Uyah anu asalna tina cai Laut Kidul. Saenyana mah lain lantaran cai lautna anu matak uyahna jadi alus téh, tapi lantaran nyieunna anu béda jeung di tempat-tempat séjén.
Halaman selanjutnya 1 2 3 4
Tags : Asal-usul Paribasa Asa Aing Uyah Kidul Yogyakarta Bahasa Sunda Jabarnews Berita Terkini Berita Jawa Barat Berita Lokal Berita Hiperlokal

berita terkait

Sajarah jeung Mangpaat Asinan Bogor

Bénjang, Seni Gulat Tradisional ti Ujungberung Bandung

Gedong Merdéka, Asalna Tempat Hiburan Gegedén Walanda

Persib

Berita Populer

Berita Terkini

Mang Jabar

jabarnews tv

tag populer

unduh aplikasi