aqua

Ngahiras, Tradisi Gotong Royong Urang Subang

Istirahat ngahiras ngaruag imah di Gardu, Pagaden Subang, bada Lebaran taun kamari. (Foto: Mang Yono)

Baheula mah ngahiras téh éstu teu mandang kana buruhan. Upamana baé ngahiras macul. Nempo tatangga keur ngolah sawah, anu salsé langsung mawa pacul. Kecruk baé macul. Lobaan deuih, matak babari anggeus.

Ti dinya pindah deui ngahiras di sawah nu séjén. Témpo sawahna sorangan kudu dipacul, tangtu loba anu ngahiras, mantuan nepi ka réngséna. Ku cara kitu, tara kabéjakeun aya sawah di lemburna anu kabolér teu kagarap.

Baca Juga:

Wakil Bupati Subang: YouTube, Media Strategis Promosi Program Daerah

Batalyon Armed 9 Pasopati Kostrad Ajak Masyarakat Gotong Royong Bersihkan Lingkungan



Kawajiban anu boga sawah, mémang geus kitu ilaharna, nyadiakeun dahareun jeung ngopina. Tara ieuh ménta buruh anu ngahiras téh. Éstu sukaréla baé.

Kitu deui lamun aya anu rék ngadegkeun imah, ngarakrak atawa ngaruag imah. Teu sirikna kabéh tatangga milu ngahiras. Samampuhna, sacabakna-sacabakna, sabisana, sakadugana. Ku lantaran baheula mah umumna imah panggung, ku lobana anu ngahiras téh, tara lila nyieun imah téh.

Ari nu keur kuriak, teu béda ti ngolah sawah wé, ukur nyadiakeun dahar jeung lalawuhna. Kopi jeung ddud wé nu tara luput téh. Awéwé biasana mah milu ngahiras urusan dapur, saperti masak jeung sajabana.
Halaman selanjutnya 1 2 3
Tags : Ngahiras Gotong Royong Kabupaten Subang Bahasa Sunda Berita Terkini Jabarnews Berita Jawa Barat Berita Lokal Berita Hiperlokal

berita terkait

TPS 31 di Subang Lakukan Pemungutan Sura Lanjutan

Jalan Provinsi di Subang Banyak Berlubang

Dua Desa di Subang Dilanda Banjir

Persib

Berita Populer

Berita Terkini

Mang Jabar

jabarnews tv

tag populer

unduh aplikasi