aqua

Sausap-saulas Toponimi Purwakarta (12): Lalakon Pangguyangan Badak

Patung badak di hareupeun Situ Buleud Purwakarta. (Foto: Maplo.com)

Pangguyangan badak mémang loba lalakonna di urang mah. Aya sababaraha dayeuh di Jawa Barat anu mimiti diadegkeun dina urut pangguyangan badak atawa teu jauh ti pagguyangan badak.

Upamana baé Kota Bandung, anu puseur dayeuhna diadegkeun dina urut pangguyangan badak ti Cisitu, tempat anu teu jauh ti kampus ITB kiwari. Cianjur, sarua deuih diadegkeun dina urut pangguyangan badak anu jolna ti Cihéa. Tasikmalaya jeung Ciamis ogé sarua.

Baca Juga:

Sausap-sausap Toponimi Purwakarta (11): Kembar Sari Suka Mekar

Sausap-saulas Toponimi Purwakarta (10): Ngala Lauk di Parakan



Ari ngaran Pangguyangan Badak, di antarana baé aya di Kasomalang (Subang), Argapura (Majalengka), Gunung Bitung (Ciamis), jeung Bogor. Malah salasahiji kawah di Gunung Tangkubanparahu ogé ngaranna Pangguyangan Badak.

Naha éta anu garuyang téh badak putih atawa badak biasa? Can aya katerangan anu jinek. Ngan biasana ari badak anu geus guyang, awakna sok pinuh ku leutak. Ari leutak lamun geus garing katémbongna sok bodas, kaasup leutak garing anu aya dina awak badak.

Badak kaasup sato anu seukeut ambeuna. Maranéhna nyahoeun tempat anu loba cai. Éta sababna, baheula mah, tempat pangguyangan badak sok dijadikeun lembur. Ambéh teu hésé cai.
Halaman selanjutnya 1 2 3 4 5 6
Tags : Toponomi Purwakarta Situ Buleud Pangguyangan Badak Kabupaten Purwakarta Bahasa Sunda Jabarnews Berita Terkini Berita Jawa Barat Berita Lokal Berita Hiperlokal

berita terkait

Sausap-saulas Toponimi Purwakarta (9): Ngalongok Kebon jeung Sawah

Sausap-saulas Toponimi Purwakarta (8): Maluruh Gunung-gunung

Sausap-saulas Toponimi Purwakarta (6): Ngajugjug Curug-curug

Persib

Berita Populer

Berita Terkini

Mang Jabar

jabarnews tv

tag populer

unduh aplikasi