aqua

Basa Kirata anu Béda jeung Kecap Memet

Korsi, basa kiratana

Contona baé kecap “korsi”. Sacara étimologis, éta kecap téh asalna tina basa Arab “kursiyun”, diserep kana basa Sunda jadi “korsi”. Ari disurahan maké basa kirata mah jadi lain. Korsi téh cenah “cokor di sisi”.

Contona séjénna kecap “supir”, anu asalna tina basa Perancis “chauffeur”. Disurahan deui ku kirata, majarkeun téh cenah “asup ti gigir”.Conto kirata anu kawilang papulér di urang:



  • buras = bubur heuras
  • calana = dipancal salilana
  • cangkir = panyangcang pikir
  • cileuh = kecil-kecil tapi geuleuh
  • dasi = dina dada ngarah aksi
  • déwasa = gedé wadah sanguna
  • dongéng = ngabobodo budak céngéng
  • doraka = udar-ador di naraka
  • dosa = meledos teu karasa
  • guru = nu kudu digugu jeung ditiru
  • jelema = merejel tina beuteung ema
  • pantun = nu mawa papan bari ditungtun
  • porno = porosot nolol
  • sarung = ngagalasar kana irung
  • sémah = ngahésékeun nu boga imah
  • tampolong = tumpa-tempo ka kolong
  • tandur = nataan bari mundur
Anu rada béh dieu, loba kirata anu ramé di kalangan mahasiswa nya éta ngaran-ngaran paguron luhur. Di antarana:

  • ITB = Institut Tilas Bung Karno
  • ITB = Institut Tatangga Binatang
  • Unisba = Universitas Sisieun Balubur
  • Unpad = Universitas Pangkalan DAMRI
  • Unpas = Universitas Payuneun Sasak
  • UPI = Universitas Patilasan IKIP
  • UPI = Universitas Padahal IKIP
Kiwari geus aya deui baé kirata anu kawilang anyar, éta mah dicokotna tina singgetan.

  • ATM = Artos Tina Mesin
  • BH = Beungkeut Harigu
  • DO = Dititah Ongkang-ongkang
  • DP = Duit Pamanjer
  • HP = Haréwos Patebih
  • KO = Kéok Ogé
  • KRD = Karéta Riweuh Diuk
  • OTW = Oh Tungguan Wé
  • SMS = Susuratan Mahi Saeutik
  • UTS = Ujian Teu Serieus
  • UAS = Ujian Anu SerieC = Wayahna Cingogo
Urang Sunda mémang beuki heureuy, salian ti beuki sangu jeung lalab téh. Aya hiji deui kabeukina téh, tapi éta mah kabeuki saréréa.
Halaman selanjutnya 1 2 3 4
Tags : Basa Kirata Kecap Memet Akronim Singkatan Bahasa Sunda Jabarnews Berita Terkini Berita Jawa Barat Berita Lokal Berita Hiperlokal

berita terkait

Persib

Berita Populer

Berita Terkini

Mang Jabar

jabarnews tv

tag populer

unduh aplikasi