Asal-usul Cadas Pangéran di Sumedang

Patung Pangeran Kornel sasalaman jeung Daendels di Cadas Pangeran, Sumedang. (Foto: Koropak)

Dipindo catur ku: Budi Rahayu Tamsyah

Cadas Pangéran téh tempat atawa jalan liliwatan antara Bandung-Sumedang. Éta jalan téh bagéan tina jalan anu manjang di Pulo Jawa ti Anyer nepi ka Panarukan.

Baca Juga:

Asal-usul Kecap Ngaran Pakakas anu Aya di Imah

Carita Pantun: Budak Manyor di Kuta Tandingan



Baheulana éta jalan téh gunung cadas anu kacida teuasna. Taun 1811 M rahayat Sumedang diparéntah ku pamaréntah Hindia Walanda kudu gawé rodi pikeun nugar éta gunung jadi jalan.

Harita anu kumawasa di nagara urang teh Gubernur Jéndral Hindia Walanda nu ngaran Herman Willem Daendels. Pangkatna marsekal, anu dipelésétkeun ku urang Sunda mah jadi “Mas Galak”. Luyu jeung pasipatanana.

Watek Daendels mémang sombong jeung galak. Sagala kahayangna kudu digugu kaasup nyieun jalan ti Anyer nepi ka Panarukan. Jalan nu sakitu jauh jeung rumpilna téh kudu réngsé dina waktu sataun.
Halaman selanjutnya 1 2 3 4
Tags : Cadas Pangeran Asal-usul Kabupaten Sumedang Toponimi Bahasa Sunda Jabarnews Berita Terkini Berita Jawa Barat Berita Lokal Berita Hiperlokal

berita terkait

Carita Rayat Sumedang: Sasakala Gunung Tampomas

Kerap Banjir dan Macet, Wagub Uu Minta PT Kahatex Bangun JPO

Persib

Berita Populer

Berita Terkini

Mang Jabar

jabarnews tv

tag populer

unduh aplikasi